Monday, December 5, 2011

Hamil lagi...alhamdulillah!!:-)


Assalamualaikum...

Dah lama rasanya saya tak update blog nie...bukan tak de cite tapi sbb kesibukan kerja yang semakin bertambah.

Bulan November lepas saya telah di sahkan mengandung 6 minggu 2 hari. Syukur alhamdulillah dengan rezeki yg telah diberi oleh Allah. Anak² saya bila tahu semua suka...ada yg nak adik perempuan dan sebaliknya...Insyallah.

Sebelum nie saya dah ada anak perempuan tapi Allah lebih sayangkan mereka. Jika di izinkan Allah saya pun teringin sgt nak anak perempuan yang comel dan sihat.

Kehamilan kali nie saya cepat rasa letih dan selera makan pun kurang. Nak makan pun kena ikut mood dan tekak nk makan apa....huhu...

Awal kehamilan memang mcm tue kan...tambah² bila anak dh ramai nie..memang akan cepat letih sbb nak melayan kerenah anak². Tapi saya sentiasa kuatkan semangat dan tidak mengikut hati sgt. Kalau ikut hati memang nk baring jer kejenya...hihi :-)

Nasib baik ler saya mempunyai suami yang sgt memahami dan pandai memasak so bab masak-memasak nie memang dia paling terror.Thanks abang...I Love You!!

Wednesday, November 9, 2011

7 Sunnah Hebat

Dalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:


Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Kedua:
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

Ketiga:
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat:
Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima:
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam:
Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh:
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun, sebarkan, semoga ianya memberi manfaat pada semua.

Monday, October 24, 2011

Oh Allah!

Ya Allah...
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui setiap kejadian ke atas diriku
Hanya kepadamu ku memohon keampunan
Hanya kepadamu ku berdoa
Hanya kepadamu ku meminta pertolongan

Ampunilah segala dosaku...Oh Ya Allah!

Amin ya rabbal alamin!

Thursday, October 13, 2011

Sempena Bajet 2012

Assalamualaikum....

Salam 1 Malaysia....Syukur alhamdulillah sbb pembentangan Bajet 2012 dah pun diketahui. Tambah² seronok bila dapat bonus dan kenaikan gaji utk kakitangan awam.

Saya pun tumpang seronok. Bukan apa, at least ia dapat mengurangkan beban utk golongan yang berpendapatan rendah. Tapi lagi best utk bos² dan yang berjawatan tinggi.

Nie yang nk sambung belajar nie....hihihi. Bila di fikir nak sambung belajar mcm tak bersedia lagi sebab kewangan masih belum kukuh. Insyallah panjang umur dan rezeki murah teringin jugak nk sambung belajar kan!

Nak buat bisnes pun belum boleh lagi.Kecil-kecilan tue adalah buat, utk suka² je. Apapun tahniah lah pada semua yang mendapat bonus & mcm² faedah lagi utk Bajet 2012 nie.

Yahooo!!!:-)

Friday, September 9, 2011

Salam Lebaran 2011


Assalamualaikum...

Dikesempatan bulan yang mulia ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf, zahir & batin kepada semua kawan² yg mengenali diri saya, keluarga dan sanak saudara.

Tahun nie saya beraya di kampung suami di Kg. Melekek, Melaka. Dari hari jumaat sampai ler raya ke-3 saya beraya di sana. Petang raya ke-3 baru kami sekeluarga pulang ke KL. 

Alhamdulillah kami selamat sampai KL walaupun highway agak sesak dengan kenderaan. Tapi, tak delah lama sgt jem nya. Sampai² jer KL terus singgah rumah mak di Au2, Keramat. 

Waktu tue mak pulak tinggal sorang....yg lain dah berjalan raya. Kebetulan waktu tue pun ada sedara nak dtg rumah so duduk lama skit kat rumah mak.

Actually kat rumah saya memang tak berkemas sgt...ala kadar jer. So ingat balik nie baru nak kemas² apa yang patut. Nasib baik kain baju dah siap basuh kat kampung. Hehehe...

Raya tahun nie yg paling seronok anak² lah. Ingat nak berjalan jer....tak kira siang atau malam. Letih nak layan kerenah anak² nie. Bila malam ingat nak main mercun jer. Aishhh...tuela akibat dah ajar anak main mercun.Hmmm....

Oklah setakat di sini jer...nak tido daaaa....hehehe :-)

Tuesday, August 23, 2011

Hijab Cinta-Mu

Hijab Cinta-Mu

Kecantikan itu bukan diukur,
Pada nilai kain yang melindungi rambutmu,
Pada kain yang membaluti tubuhmu,
Bukan juga pada warna-warni fesyen terkini gayamu,
Bukan juga pada ketinggian tapak kasut pada tumitmu.
Kecantikan itu bukan terlihat,
Pada maskara di bulu matamu yang lebat,
Pada pemerah di pipimu yang memikat,
Pada gincu dan lip gloss merah melekat,
Bukan juga pada bedak maybelline yang menjadi teman rapat.
Kecantikan itu tidak harus diserlah,
Pada baju berwarna terang di kulitmu yang cerah,
Pada kain singkat terangkat terdedah,
Pada kain nipis yang tembus cela,
Bukan juga pada suara yang lenggok bermadah.
Sungguh kecantikan itu sering disalah tafsir,
Pada mata yang melihat zahir, bukan hati dan akal yang berfikir,
Hinggakan kecantikan itu hilang makna dan rasa,
Hingga jiwa kerap jemu dan berubah.
Hingga nafsu kerap jatuh rebah!
Cantik itu bermakna,
Pada mata menawan pandangannya selalu tunduk,
Pada wajah yang selalu basah di kala wudhu,
Pada bibir berzikir tawadhu,
Pada nafsu,iman memujuk,
Cantik itu bahagia,
Pada jasad amanah sebaiknya dijaga ,
Pada suara mengajak berdakwah,
Pada baju labuh menjaga maruah,
Pada cinta yg hak terpelihara.
Justeru,
Sabar mengajar,
Redha dikejar,
Beruntunglah wanita yang dilihat, kalimah Allah dilidah terpahat,
Berbahagialah wanita yang diuji, merasa diri sering diperhati,
Malu menjadi pendinding diri,
Kerana pandangan Hati lebih utama,
Pandangan Tuhan segala-galanya,
Maka Hijabkan dirimu, Pelihara amanahmu,
Itulah kecantikan yang abadi,
Itulah kebahagiaan yang dicari
Insya-Allah, ya Rabbal Alamin..
Alhamdulillah, Alhamdulillah, bibirnya meniti kalimah melafazkan kesyukuran buat Maha Besar. Kerdil sungguh tinta ini dibandingkan dengan luasnya ilmuMu. Blog Annisa ditatap lama. Rindu menggamit dalam diri. Rindu bertemu penghuni Baitul Annisa. Bertemu dengan kak Damia dan Kak Insyirah. Bertuah bila dapat bertemu insan yang bersama-sama berdiri di jalan Allah dan berjihad dengan menyedarkan yang terleka. Sungguh, perjalanan yang penuh rahsia ini penuh hikmahnya.

Monday, August 15, 2011

Baru beri pangkat dah riak!


 Assalamualaikum...

Hai semua...

Lama saya tak update blog...nak kata busy x delah sgt. Cuma masa tue tak de nak bukak blog...sibuk bukak benda lain. Hihihi...

Hari nie saya nak cite satu kes merujuk seperti tajuk diatas tue. Alkisah hari Sabtu lepas kami sekeluarga pergi ke sebuah pasaraya yg berdekatan dgn rumah. Biasalah bila dah sampai kena cari parking lah kan..bila dah jumpa parking kami pun berjalan lah nk masuk ke dalam. On the way tue ada satu pakcik nie tengah marah²...

Rupa²nya pakcik nie parking keta dia kat tempat yang telah di tanda. Adalah 3 kotak parking tue dah bertanda tak boleh letak keta tapi si pakcik nie letak jugak.Pastue dtglah mamat pekerja kat situ beritahu kat pakcik tue suruh alih keta. tapi pakcik tue berdegil jugak...dia marah² mamat tue...siap kata "Saya nie Datuk tau..". Mamat tue pun terus mengeluh...hmmm...kesian kat mamat tuekan.

Tue la sikap manusia yang gila pangkat. Allah baru beri pangkat dah sombong dan riak.Hai...macam nie sikap orang yang ada gelaran.Langsung tak nak mengikut arahan orang lain. Pakcik tue nampak memang baik orangnya..bersongkok...kemas je orgnya tapi siapa sangka disebaliknya tue ada sikap buruknya.

Baik atau buruk hanya Allah yang tahu dan tentukan. Saya berharap agar kawan² tak delah yang jadi mcm nie suatu hari nanti...ya! Ini sebagai pengajaran kepada kami yang melihat dah juga pada semua yang membaca blog saya nie.

Mekaseh:D:)


Friday, July 29, 2011

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan




Assalamualaikum...

Telah berlalu hari, minggu, dan bulan. Sedar atau tidak, kita semakin mendekati bulan yang penuh kebaikan, keberkatan, dan rahmat. Bergema di serata dunia doa orang-orang yang beriman; Allahumma Ballighna Ramadhan. Doa yang diwarisi dari kekasih yang dicintai Ar-Rasul s.a.w.

Allahumma Ballighna Ramadhan. Inilah doa yang diulang-ulang oleh Rasulullah s.a.w apabila mendekati bulan yang mulia ini. Diriwayatkan bahawa apabila tibanya bulan Rejab, maka Rasulullah akan berdoa ;
"Ya Allah Berkatilah kami di bulan Rejab dan Sya'ban, dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan." [Riwayat Al-Bazzar, At-Thabrani, Al-Baihaqi]

Di kesempatan ini saya ingin memohon ampun & maaf atas silap dan salah. terkasar bahasa sama ada sengaja atau tidak. Semoga dengan kehadiran bulan yang mulia ini dapat kita mempertingkatkan ibadah kita kepada Allah s.w.t.



Tuesday, July 19, 2011

Mimpi Sedih



Assalamualaikum....

Orang kata mimpi itu mainan tido.Betul ke?

Saya pun kurang pasti bab mimpi² nie tapi apa yang saya mimpi ari Jumaat lepas memang sangat menyedihkan hati saya. Mimpi saya tue memang tak tahu nak kata apa....Cuma bila saya tersedar dari tido saya tak menangis...Tapi dalam mimpi tue memang saya menangis gila².

Orang kata kalau kita mimpi orang meninggal...orang tue panjang umurkan. Insyallah..semuanya kuasa Allah S.W.T. Tapi apa yang saya harapkan dalam mimpi saya nie janganlah realiti. Takut saya...Semoga Allah lanjutkan usia emak saya.

Actually saya bermimpi emak meninggal dunia...Astagfirullahalazim!!! Memang terkejutkan...

Bila tersedar...hati saya terus dilanda resah gelisah..risau pun ada. Emaklah tempat saya menumpang kasih sehingga sekarang. Emaklah abah saya....tanpanya siapalah saya di dunia ini.

Mimpi tue memang buat saya sedih sgt² :'(

Ya Allah! Engkau Maha Mengetahui apa yang tersirat disebalik mimpi hambaMu ini. Engkau lindungilah emakku dan berilah kesihatan yang baik kepada emakku. Hanya kepadaMu aku bermohon. Amin Ya Rabbalalamin....

Keesokan harinya ...ari Sabtu, kami sekeluarga pergi rumah mak...Alhamdulillah emak sihat seperti biasa cuma saya sedih bila tengok mak. Tengok emak penat aje...macam² keje emak buat kat rumah tue...hmmm.

Thursday, July 14, 2011

Cocoa Collagen Power Plus

 Assalamualaikum...

Dalam entry saya kali nie...saya nak share tentang Cocoa Collagen nie...saya telah mencuba dan hingga sekarang saya masih minum. Apa yang saya perasan lepas minum produk nie..badan saya rasa lebih ringan dan selalu buang angin. Alhamdullillah...saya akan terus menggunakan produk ini.
 
Cocoa Collagen Power Plus mengandungi:
  • Marine Collagen - Membantu mengimbangi hormon,mencantikkan kulit, menghaluskan dan menggebukan kulit.
  • Kacip Fatimah - Membantu merapatkan otot-otot rahim,faraj wanita dan memberi kehebatan dalam hubungan suami isteri.
  • Lobata - Membantu menambahkan tenaga, memontokkan dan menegangkan payu dara serta punggung.
  • Krimer bukan tenusu - Membantu meningkatkan daya kesihatan anda.
  • Dextrose monohydrate - Melambatkan proses penuaan
  • Oligo saccharide - Menyahkan toksin dan meningkatkan sistem dalam badan.
Kebaikan dan khasiat:
  • Membantu mengimbangi hormon
  • Merangsangkan pertumbuhan sel baru/anti kedut
  • Mencantik,menghalus dan menggebukan kulit
  • Memontokkan dan menegangkan payudara serta punggung
  • Melambatkan proses penuaan
  • Merapatkan vagina dan mengeratkan hubungan suami isteri
  • Mencantikkan kembali tumit kaki yang pecah
  • Mencerahkan kulit secara semulajadi
  • Memberikan tenaga
  • Membantu mengurangkan keguguran rambut
  • Melancarkan peredaran darah dalam badan
  • Mengimbangi berat badan
  • Meningkatkan daya penghadaman
  • Pengurangan sengal-sengal dan lenguh-lenguh otot

Tuesday, July 12, 2011

Cuti² Bersama Keluarga Tersayang...

Assalamualaikum...

Apa tue IEEP? IEEP ialah singkatan pada Islamic Evaluation & Enhancement Programme (tak silap sayalah) ataupun mudah dipanggil Hari Keluarga utk kakitangan opis saya. 

Best??Mestilah best sebab dapat jalan² dengan keluarga. 

Tahun nie, tempat yang kami pilih ialah Pulau Mutiara (Penang). Hotel??Kami menginap di Tanjung Bungah Beach Hotel. Pantainya cantik...bilik pun ok.☺ Suka²...

Hah! Gambar kt atas tue...mmg susah nk ambik gambar berdua. Gambar nie pun Haziq yang ambikkan...hehehe..nasib baik jadilah jugak! 

Actually, lama dah kami tak dtg Penang nie..last tak silap saya tahun 2002..masa tue Haziq kecik lagi. Kiranya 8 tahun dah tak jalan² kat Penang. Kami bertolak hari Jumaat (24/6) sampai hari Ahad (27/6)...bercuti selama 3 hari 2 malam.Suka²..☺

Hari pertama malam tue kami ada Ceramah Agama...bertajuk Keluarga Bahagia.Lepas mkn malam baru boleh tido!!!Best²...tido kejap jer sebab pagi tue ada Qiyammulail....Alhamdulillah. Bukan senang nak bangun awal pagi utk buat Qiyammulail.

Apa yang anak² suka?? Yang pasti tempat nie mestilah ada swimming pool...tue yg paling penting kalau nak bawak anak² berjalan. Baru je sampai dah heboh nak mandi kolam.Haiiii...anak² macam tuela. Hmmm...apa nak dikata. @_@

Selain dari tue ada lagi aktiviti lain utk anak² dan staff....Semuanya berjalan dengan lancar...

Anyway kami gembira dan enjoy dalam program nie...Thanks pada comittee semua yang menganjurkan Hari Keluarga nie...:D:D

Kita tunggu pulak  IEEP tahun hadapan....☺☺☺

Monday, July 4, 2011

Kelebihan Puasa Untuk Tubuh

Assalamualaikum...

Realitinya tidak, pada bulan mulia inilah perniagaan makanan sangat lumayan. Pasar Ramadan tumbuh di serata tempat dengan aneka juadah lauk pauk dan kuih muih yang sukar ditemui pada hari-hari biasa. Di restoran dan hotel, pelbagai hidangan istimewa disediakan untuk pelanggan merai keluarga, kawan atau rakan niaga berbuka puasa. Di masjid-masjid dan surau-surau juga macam-macam makanan disediakan ahli khariah.
Sungguhpun begitu, kita tidak harus lupa puasa di bulan Ramadan adalah ibadat yang diwajibkan, dan kewajipan ini mempunyai banyak manfaatnya dari sudut kesihatan. Malah kini berpuasa menjadi satu kaedah yang digunakan untuk mengurangkan berat badan dan menjaga kesihatan.

Berpuasa adalah satu cara untuk menyahtoksik yang banyak terkandung dalam makanan yang kita ambil saban hari. Tanpa kita sedari, di dalam tubuh terhimpun racun perosak, bahan pengawet, sisa-sisa dadah dan bahan kimia bahan pencuci serta seribu satu bahan kimia lain yang boleh memudaratkan kesihatan.

Lapisan usus mengandungi berbilion parasit, dan organ-organ dalaman juga mungkin terkumpul dengan toksin dan melalui puasa detoksifikasi organ berlaku. Berpuasa boleh membersihkan saluran darah daripada racun yang disebabkan oleh toksin. Sesetengah orang mengamalkan puasa dengan hanya mengambil jus buah-buahan sehingga sebulan kerana proses detoksifikasi sel-sel dalam tubuh mengambil masa yang lama.

Semasa berpuasa tubuh membuang lebihan selular; setiap hari berbilion sel dalam tubuh manusia digantikan dengan yang baru. Sel-sel yang mati perlu dinyahkan. Proses ini berlaku apabila seseorang berpuasa; tubuh akan membuang sel-sel mati, tisu-tisu yang telah rosak, lemak-lemak terkumpul, tumor dan sebagainya. Semua ini akan terbakar atau dinyahkan sebagai bahan buangan. Berpuasa akan 'melarut' sel-sel berpenyakit secara sistematik dan meninggalkan tisu-tisu yang sihat. Sebab itulah berpuasa boleh menambahkan proses penyembuhan.

Apa yang dibersihkan tubuh apabila berpuasa?
> Sel-sel mati, hampir mati atau yang berpenyakit.
> Tisu-tisu lemak yang tidak diperlukan.
> Asid-asid lemak trans.
> Lapisan mukus yang mengeras di dinding usus.
> Bahan buangan toksik dalam sistem lympha dan saluran darah.
> Toksin dalam limpa, hati dan buah pinggang.
> Toksin-toksin yang tertanam dalam fiber selular dan tisu-tisu organ.
> Deposit dalam tiub-tiub halus yang bertanggungjawab menyuburkan sel-sel otak.
> Kolesterol berlebihan.

Apa kesannya?:
> Kecergasan otak dapat dipertingkatkan.
> Berat badan dapat dikurangkan dengan selamat tanpa geleber.
> Sistem saraf diseimbangkan.
> Paras tenaga dipertingkatkan.
> Organ-organ dipertingkatkan kecergasannya.
> Biokimia selular diharmonikan.
> Kulit menjadi lebih halus, lembut dan sensitif.
> Lebih mudah bergerak.
> Pernafasan lebih penuh, bebas dan dalam.
> Sistem digestif direhatkan.

Sumber : www.sajionline.com.my

Tuesday, June 28, 2011

JanGan MaLaS!!!☺☺☺



"Wahai Tuhanku, bahwasanya aku berlindung dengan Engkau
dari kelemahan, kemalasan, ketakutan, kekikiran, kegundahan
dan dari azab kubur."
(Doa Berlindung Dari Kemalasan)

Thursday, June 23, 2011

Cuti² ke Pulau Mutiara


Assalamualaikum...

Hmmm....boringnya saya hari nie.

Cik Huda yang dok kat depan saya nie dah selamat on the way ke Pulau Mutiara. Semoga Huda, Izam, Aida & Kit selamat sampai ke destinasi yang di tuju.

Esok, moh kite beramai² naik bas...Hmmm...

Barang belum pack lagi...malam nie baru nak kemas baju especially baju anak². Baju utk ibu ayah kejap jer dah siap tapi baju anak² payah skit sebab banyak helainya nak bawak.

Hah! Nie dok cite pasal IEEP merangkap Hari Keluarga utk semua warga keje Finance Division (opis saya!) Tahun nie kami punya percutian di Tanjung Bungah Beach Hotel, Penang.Tengok dalam website memang cantik dan selesa tempatnya. Hopefully macam tuela.☺☺☺

Moh kite!!! ☺☺☺

Friday, June 17, 2011

Phase 1:Istiqamah ( Bersungguh) Menjadi Khalifah Allah


Assalamualaikum...

Alhamdulillah di hari Jumaat yang sangat mulia ini saya dan kawan² pejabat telah menghadiri satu Talk, yang telah disampaikan oleh Ustaz Amaluddin bin Mohd Napiah. Tajuknya ialah 'Istiqamah Sebagai Khalifah Allah'.

Apa yang disampaikan oleh Ustaz ialah mengenai peranan kita sebagai Hamba Allah dan Khalifah Allah. Saya suka dengan cara penyampaian Ustaz yang selalu diselitkan dengan zikir dan doa². Banyak perkara yang telah saya dapat contohnya, kita hendaklah selalu bersyukur dan bersabar sentiasa.

Sebagai hamba Allah s.w.t, peranan kita ialah buat apa yang Allah suruh dan meninggalkan segala laranganNya serta mengekalkan segala rasa kehambaan. Sentiasa mempunyai sifat rendah diri, lemah, kerdil dihadapan Allah s.w.t.

Selain itu Ustaz juga menerangkan tugas kita sebagai khalifah di muka bumi Allah ini seperti memakmurkan bumi dan memelihara bumi dengan akidah dan akhlak yang baik. Apa saja  amalan kita, bumi akan bercerita tentang apa yang kita buat di Padang Masyar nanti. Allahuakbar!!!

Alhamdulillah, penerangan Ustaz tadi dapat melembutkan hati dan menginsafkan diri saya yang sangat kerdil ini.Semoga dengan Talk tadi saya dan kawan² dapat sesuatu yang berguna dalam memperbaiki diri menjadi insan yang bertaqwa dan mulia disisi Allah s.w.t.

Insyallah!!!

Wednesday, June 15, 2011

Fokus pada Anak²


Assalamualaikum...

Jemput makan semua...Alhamdulillah...Syukur dengan rezeki yang Allah beri. Today, saya makan LAKSA kedai MAKCIK Zaharah kat kantin UIA. Sedappp...boleh tempah kalau nak!Hehehe...

Selalunya saya makan LAKSA nie bila time pregnant...nak makan benda masam²...nak makan itu..nak makan ini...tapi semua dapat makan. Yela...semuanya ada di depan mata..nak dapat pun senang...bukannya nak makan benda yang pelik². 

Fuuuhhh...setelah 10 tahun mendirikan rumah tangga...Alhamdulillah saya telah dikurniakan 3 orang anak lelaki. Baby girl??? Ada...tapi saya dah simpan...Insyallah ada rezeki adalah! 

PENGALAMAN

Pengalaman membesarkan anak² nie memang banyak dugaan dan cabarannya. Bukan setakat sakit semasa melahirkan tapi menjaga sehingga besar pun banyak ujiannya. Kita sebagai ibu ayah kenalah tahu...banyak baca buku tentang anak²...banyakkan ilmu agama dan sebagainya.

Sekarang bila anak dah sekolah...lain pula ceritanya. Banyak perkara yang perlu saya dan suami ambik berat. Yela..perihal pelajaran sekolah anak...homeworknya....alat tulisnya...baju sekolahnya...semuanya nak kena jaga. Kena ingat selalu benda² macam nie..kalau tak..fuhhh...mulalah kelam kelibut. 

Walaupun begitu saya bahagia bersama keluarga...walaupun anak² nakal...susah nak dengar cakap...tapi kita kenalah hadapi situasi begitu dan pandai mengawalnya. Bila time exam...ibu ayah yang risau tengok anak² asyik main jer..tak baca buku...bila suruh baru baca...So saya buat paksaan skit dalam bab pelajaran. Hari minggu mesti ada latihan tubi...lepas tue baru boleh main atau tengok T.V.

Time to focus on kids...
Fokus itu perlu..bagi saya ianya perlu dalam institusi keluarga. Tambahan pula bila anak² dah bersekolah dan meningkat remaja. Kadang² saya perlu juga tahu dengan siapa dia berkawan. Siapa nama kawan dia. 

Dalam dunia yang serba maju dan moden...Anak² pun kena bersaing dalam pelajaran. Zaman sekarang budak² dah semakin pandai dan cepat belajar so sebagai ibu ayah...kenalah up to date supaya anak kita tidak ketinggalan.

Semalam bila anak bagi keputusan exam tengah tahun...Ada yang bagus dan ada yang kurang memuaskan. Haziq pulak lemah Bahasa English...so kena buat something untuk English paper. Tuisyen?? Ada jugak terfikir nak hantar Haziq ke tuisyen tapi buat masa nie belum lagi. Danish pulak lemah Math walaupun dia suka sangat subjek tue...ibu ayah pun ingat dia boleh score dalam Math!It's ok..Math nie kena banyak buat latihan tubi. Memang aktiviti hujung minggu....hmmm!!

Anyway, saya berharap anak2 saya berjaya dalam hidup mereka!!!
Insyallah!!!

Tuesday, June 14, 2011

Lirik Lagu Dan Bila Esok – Sofaz (OST Nora Elena)


Di dalam hati selalu tersimpan
rasa yang takkan pernah bisa ku ungkapkan
kau diam tanpa kata
saatku ungkap semua rasa
Di saat ku ingin dekat denganmu
kau semakin jauh meninggalkanku
dan kau diam tanpa kata
saatku ucap semua rasa
Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu
tuk cinta yang pernah kita miliki
tuk selama-lamanya
Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
tuk bisa menjagai hati ini
tuk selama-lamanya
Mungkinkah esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatiku
untuk cinta yang pernah engkau miliki
untuk selama-lamanya
Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu
untuk cinta yang pernah kita miliki
tuk selama-lamanya
Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
untuk bisa menjagai hati ini
tuk selama-lamanya
Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu
Untuk cinta yang pernah kita miliki tuk selama-lamanya

Lirik Lagu Cinta Teragung – Hazama AF9


Maafkan aku sekiranya tak termampu
Untuk mencurahkan semua isi hatiku
Ternyata tak terkata
Rinduku padamu

Chorus
Ku takkan bisa menjadi lebih
Dari apa yang terdaya
Namun ku tetap berjanji
Akan masih mencuba untuk
Memujuk hatimu
Mencintai aku
Kerna semua yang ada
Hanyalah untukmu

Secebis perasaan ku hamparkan
Membawa sejuta harapan
Menagih cinta
Teragung darimu

Ulang Chorus

Maafkan aku sekiranya
Tak termampu untuk
Mencurahkan semua
Isi hatiku

Tuesday, June 7, 2011

Rumah Oh! Rumah ☺☺


Assalamualaikum...

Syukur Alhamdulillah.
Segala pujian bagi Allah yang telah memberi rezeki.

Akhirnya peluang saya nak beli rumah baru telah tercapai. Tahun lepas saya baru beli rumah di Taman Pinggiran Indah, Batu Caves. Walaupun permulaannya agak susah juga nak dapatkan pinjaman tapi Alhamdulillah lulus juga pinjaman.

So, bulan Mei nie baru saya berpindah ke rumah baru bersama keluarga tercinta. Semuanya dah beres...angkut barang..cuma belum cukup perabot jer.

Insyallah..tak lama lagi kami sekeluarga nak buat kenduri kesyukuran dan doa selamat. Tarikhnya tak tetap lagi tapi akan di beritahu kelak.

Rasa lega bila dah pindah rumah. Alhamdulillah....

Musim ~~Nora Elena ♥♥♥


Assalamualaikum...

Musim NORA ELENA pulakk...

Me pun dah ter'suka' tengok cite nie, first time tgk jer dah suka...patut ler member kat opis dok cite..dlm FB pun dok cite pasal drama nie.

Kiranya me dah terlambat mengikuti cite nie..Apapun me nak tengok cite nie sampai habis walaupun dlm Youtube..Hahaha!!!

Harapan me nak tengok kat rumah amat tipis sebab anak2 lebih diutamakan kalau tak dengarlah jeritan dlm rumah..Fuhhh...tak pe2.Kite yang tua kenalah mengalah dengan anak.Betul tak, bang!!!

Cite nie sangat romantik..tapi ada lagi ke lelaki @ suami yang macam nie. Bertuahlah badan kalau ada sesiapa yang dapat suami macam niekan!!Oppss...tak boleh nak cakap lebih2 kat sini takut salah faham pulak.Hihihihi☺☺☺

Oklah nanti kite sambung lagi...daaaa!!

Monday, June 6, 2011

Solat Jamak Dan Qasar



Allah SWT telah memberi kelonggaran/keringanan kpd umat Islam dlm mengerjakan ibadah solat dalam situasi tertentu khususnya ketika bermusafir.  Kelonggaran ini dinamakan RUKHSAH SOLAT.

Sabda Rasullah SAW ;
إن الله يحب أن تؤتى رخصـه كما يكره أن تؤنى معصـيته. رواه أحمد
“Sesungguhnya Allah suka dilaksanakan rukhsah (keringanan) yang diberikan olehNya seperti Allah membenci  dilakukan maksiat kepadaNya”. Hadis riwayat Ahmad.

Rukhsah Solat bertujuan supaya umat Islam dapat menunaikan fardhu Solat dalam apa keadaan sekalipun, di samping membuktikan bahawa agama Islam yamg mengambilkira  kebajikan umat dan bukanlah agama yang menyusahkan. Allah telah mensyariatkan Solat Qasar dan Solat Jamak sebagai rukhsah bagi mereka yang bermusafir.
 
SYARAT-SYARAT PERJALANAN (MUSAFIR) YANG DIBENARKAN UTK SOLAT QASAR/JAMAK
1. Musafir adalah utk tujuan yang baik, bukan utk melakukan maksiat.
2. Destinasi yang dituju melalui 2 marhalah (lebih kurang 91 KM).
3. Mengetahui destinasi yang dituju ( tahu jalannya, tidak tersesat).
 
HIKMAH DISYARIATKAN SOLAT QASAR/JAMAK
1. Meringan/memudahkan umat Islam utk menunaikan solat dalam perjalanan.
2. Tanda kasih sayang Allah kepada manusia.
3. Supaya solat fardhu dapat dilaksanakan dlm apa kedaan sekalipun.
4. Menggalakkan umat Islam bermusafir/melancong/ziarah-menziarahi  bagi menambahkan keimanan dan mengeratkan tali persaudaraan.

 
SOLAT QASAR
 
Bahasa ; Pendek dan ringkas.
Istilah   ; Memendekkan solat jenis 4 rakaat kepada 2 rakaat.
Jadi, solat yang boleh diqasarkan ialah Solat Zuhur, Asar dan Isyak.
 
SYARAT-SYARAT  SOLAT QASAR
1. Hendaklah melepasi semapadan kawasan tempat tinggal.
2. Tidak berniat bermukim melebihi  4 hari, tidak termasuk perjalanan pergi dan balik.
3. Tidak berimamkan imam yang solat tamam (sempurna) rakaatnya.
4. Masih dlm keadaan musafir ketika mengerjakan solat Qasar.
 
Cara Solat Qasar

1. Dikerjakan hanya 2 rakaat.
2. Lafaz niat adalah spt beikut ;
أُصَلِّي فَرْضَ الظُّهْرِ/ العَصْر/ العِشـَاءِ رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Zohor/Asar/Isya’ 2 rakaat Qasar kerana Allah Taala.

 
SOLAT  JAMAK
Bahasa : Himpun @ kumpul
Istilah   : Menghimpunkan 2 solat fardhu dalam satu waktu dgn syarat-syarat tertentu.
Solat  Jamak adalah terdiri daripada Zohor dan Asar, Maghrib dan Isya’.
 
Solat  Jamak terbahagi  kepada ;
1. JAMAK TAQDIM  – Menghimpunkan 2 solat Fardhu dalam waktu pertama. Cthnya menghimpunkan solat Zohor dan Asar dan menunaikannya dalam waktu Zohor.

SYARAT-SYARAT JAMAK TAQDIM 
1. Niat jamak dlm waktu pertama (Zohor/Maghrib).
Niat hendaklah dilakukan dalam solat terutama ketika takbiratulihram. Walau bagaimanapun, boleh dilakukan niat semasa (pada mana-mana bahagian) solat yang pertama sekalipun semasa memberi salam. (Bukannya selepas memberi salam sbb solat sudah habis/selesai).
2. Bertertib iaitu memulakan solat yang pertama (Zohor/Maghrib), kemudian diikuti dgn solat yang kedua (Asar/Isya) kerana waktu solat Jamak Taqdim adalah untuk waktu yang pertama  (Zohor/Maghrib), sedangkan solat yang kedua  (Asar/Isya), adalah pengikut bagi solat yang pertama, maka mestilah solat yang diikuti (solat pertama).
Jika dilakukan solat kedua-duanya dgn didahului oleh solat yang pertama, tiba-tiba terbatal solat yang pertama kerana tidak sempurna syarat dan rukunnya, maka terbatal juga solat yang kedua. Walau bagaimanapun, solat yang kedua menjadi solat sunat mengikut pendapat yang asah.

3. Berturut-turut kedua-dua solat iaitu tidak berlaku pemisahan yang lama di antara kedua-dua solat kerana jamak telah menjadikan kedua-dua solat tersebut sebagai satu solat, maka mestilah bersambung di antara kedua-duanya seperti rakaat-rakaat solat.
Kalau dipisahkan kedua-duanya oleh masa yang panjang walaupun kerana keuzuran spt terlupa atau pitam. Maka terbatallah jamak. Maka wajiblah ditunda solat yang kedua kepada waktunya sendiri kerana tidak memenuhi syarat jamak. Walau bagaimanapun, jika dipisahkan kedua-duanya umtuk tempoh sekejap spt oleh azan, iqamah dan bersuci maka tidak terbatal Jamak.
Tidak membatalkan jamak jika terpisah di antara 2 solat  kerana mendapatkan sedikit air utk berwudhuk kerana perbuatan tersebut adalah keperluan solat sebagaimana Iqamah, malah lebih utama lagi kerana wudhuk adalah syarat sah solat tetapi iqamah bukan syarat.

4. Perjalanan berterusan sehingga masuk waktu solat kedua. (sekurang-kurangnya TakbiratulIhram solat yang kedua). Sekalipun, selesai musafir tidak lama setelah TakbiratulIhram solat yang kedua. Tetapi jika selesai musafir sebelum memulakan solat yang kedua, maka tidak sah jamak kerana hilang sebab yang membolehkannya.
5. Kekal waktu solat yang pertama dengan yakin sehingga mendirikan solat yang kedua.
6. Zan (sangkaan yang kuat) bahawa solat yang pertama itu sah.
 
Cara melakukan solat JAMAK TAQDIM
1. Sunat @ afdhal melakukan solat waktu pertama dahulu  (Zohor/Maghrib) kemudian diikuti oleh Solat Waktu kedua (Asar/Isya’)
2. Selepas salam solat pertama,  sunat iqamah dan kemudian dirikan solat yang kedua.
3. Contoh lafaz niat Solat JAMAK TAQDIM
 
Solat  Zohor dan Asar  Jamak Taqdim
أُصَلِّي فَرْضَ الظُّهْرِ اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ العَصْر جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Zohor  4  rakaat dihimpunkan solat  Asar kepadanya
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
أُصَلِّي فَرْضَ العَصْر اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلى الظّهْر جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Asar  4  rakaat dihimpunkan  kepada Zohor
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
Solat  Maghrib dan Isya’ Jamak Taqdim
أُصَلِّي فَرْضَ المَغْرِبِ ثَلَثَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ العِشـَاءِ جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Maghrib  3  rakaat dihimpunkan solat  Isya’ kepadanya
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
أُصَلِّي فَرْضَ العِشـَاءِ اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلى المَغْرِبِ جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Isya’  4  rakaat dihimpunkan  kepada Maghrib
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
 
2. JAMAK TA’HIR - Menghimpunkan 2 solat Fardhu dalam waktu kedua. Cthnya menghimpunkan solat Zohor dan Asar dan menunaikannya dalam waktu Asar.
 
SYARAT-SYARAT SOLAT JAMAK TA’HIR
1. Berniat melakukan solat Jamak Taqdim dalam waktu pertama (Zohor/Maghrib).
Niat hendaklah dilakukan seblum habis waktu solat yang pertama. Sekalipun waktu yang masih ada itu sekadar satu rakaat sahaja.

2. Masih dalam perjalanan sehingga kedua-dua solat selesai didirikan.
* Tertib tidak menjadi wajib kerana waktu bagi solat yang kedua (Asar/Isya’), telah masuk waktu bagi solat yang pertama (Zohor/Maghrib). Oeh itu boleh didahulukan mana-mana solat sama ada solat pertama atau solat kedua.
 
Cara melakukan solat JAMAK TA’HIR
1. Sunat @ afdhal melakukan solat waktu kedua dahulu (Asar/Isya’) kemudian diikuti oleh Solat Waktu pertama  (Zohor/Maghrib)
2. Selepas salam solat waktu kedua,  sunat iqamah dan kemudian dirikan solat waktu yang pertama.
3. Contoh lafaz niat Solat JAMAK TA’HIR
 
Solat  Zohor dan Asar  Jamak Ta’hir
أُصَلِّي فَرْضَ العَصْر اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ الظُّهْرِ جَمْعٍ َ تَأْخِيْرٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Asar  4  rakaat dihimpunkan  kepada Zohor
 Jamak Ta’hir kerana Allah Taala.
 
أُصَلِّي فَرْضَ الظُّهْر اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلى العَصْر جَمْعَ تَأْخِيْرٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Zohor  4  rakaat dihimpunkan solat  Asar kepadanya
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
Solat  Maghrib dan Isya’ Jamak Ta’hir
أُصَلِّي فَرْضَ العِشـَاءِ اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ المَغْرِبِ جَمْعَ تَأْخِيْرٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Isya’  4  rakaat dihimpunkan  kepada Maghrib
 Jamak Ta’hir kerana Allah Taala.

أُصَلِّي فَرْضَ المَغْرِبِ ثَلَثَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلى العِشـَاءِ جَمْعَ تَأْخِيْرٍلله تعالى
 Sahaja Aku solat fardhu Maghrib  3  rakaat dihimpunkan solat  Isya’ kepadanya
 Jamak Ta’hir kerana Allah Taala.
SOLAT QASAR DAN JAMAK
Selain drp melakukan solat secara Qasar @ Solat secara Jamak, kita juga diharuskan utk mengerjakan Solat Qasar dan Jamak.
 
Cara mengerjakan Solat Qasar dan Jamak.
Cara mengerjakan Solat Qasar dan Jamak adalah sama spt mengerjakan solat Jamak Taqdim dan Solat Jamak Ta’hir, Cuma ditambah Qasar sahaja… iaitu Solat Zohor/Asar/Isya’ menjadi 2 rakaat sementara solat Maghrib kekal 3 rakaat.
 
Contoh Lafaz Niat Solat Qasar dan Jamak.
Solat  Zohor dan Asar  Jamak Taqdim dan Qasar.
أُصَلِّي فَرْضَ الظّهْرِ رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ العَصْر جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Zohor  2  rakaat Qasar dihimpunkan solat  Asar kepadanya
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
أُصَلِّي فَرْضَ العَصْر رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا مَجْمُوْعًا إِلى الظُّهْر جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Asar  2  rakaat Qasar dihimpunkan  kepada Zohor
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
 
Solat  Maghrib dan Isya’ Jamak Taqdim dan Qasar.
أُصَلِّي فَرْضَ المَغْرِبِ ثَلَثَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ العِشـَاءِ جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Maghrib  3  rakaat dihimpunkan solat  Isya’ kepadanya
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
أُصَلِّي فَرْضَ العِشـَاءِ رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا مَجْمُوْعًا إِلى المَغْرِبِ جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Isya’  2  rakaat Qasar dihimpunkan  kepada Maghrib
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
 
Solat  Zohor dan Asar  Jamak Ta’hir dan Qasar.
أُصَلِّي فَرْضَ العَصْر رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ الظُّهْرِ جَمْعٍ َ تَأْخِيْرٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Asar  2  rakaat dihimpunkan  kepada Zohor
 Jamak Ta’hir kerana Allah Taala.
أُصَلِّي فَرْضَ الظُّهْر رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا مَجْمُوْعًا إِلى العَصْر جَمْعَ تَأْخِيْرٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Zohor  2  rakaat dihimpunkan solat  Asar kepadanya
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
 
Solat  Maghrib dan Isya’ Jamak Ta’hir dan Qasar.
أُصَلِّي فَرْضَ العِشـَاءِ رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ المَغْرِبِ جَمْعَ تَأْخِيْرٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Isya’  2  rakaat dihimpunkan  kepada Maghrib
 Jamak Ta’hir kerana Allah Taala.
أُصَلِّي فَرْضَ المَغْرِبِ ثَلَثَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلى العِشـَاءِ جَمْعَ تَأْخِيْرٍلله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Maghrib  3  rakaat dihimpunkan solat  Isya’ kepadanya
 Jamak Ta’hir kerana Allah Taala.
 

Sumber dari www.tayibah.com

Thursday, May 26, 2011

10 tahun dah....Syukur Alhamdulillah....

Assalamualaikum...

Hah!Bila tiba bulan Mei...mesti tak lupa hari Ulangtahun Perkahwinan me yang dah masuk 10 tahun. Syukur Alhamdulillah...Semoga Allah memanjangkan jodoh kami hingga ke akhir hayat.Amin...:D:D

Monday, May 16, 2011

Hey, Soul Sister by Train


Pada minggu ke 6 Hazama telah menyampaikan lagu nie dengar bagus sekali.I like Hazama...♥♥Keep it up!!!


Wednesday, May 11, 2011

Sungai Lui AIZAT(lyric on screen)




Damai jer rasa bila dengar lagu nie..Vokal Aizat memang bagus dan mantap!:D:D

Wednesday, April 27, 2011

IIUM Staff Games 2011

Assalamualaikum....


Hai uols...dah tgk gambar kat atas nie!Hah...nak caya ke tak?Recently Sports Unit UIA ada buat Inter-Dept. Games so me saja suka2 nak masuk Carom. Me main Single and Double....with Kak Lang.

Kebetulan kat opis me memang ada papan carom dan selalu jugak main dgn member2 opis...Saja menghabiskan masa terluang..masa lunch ke or lepas keje...

So, bila dah ada tournament me pun masuklah, try the best...Games start pagi Sabtu pukul 9.00 sampai petang..Memang meletihkan..sakit badan2..Thanks to my husband and kids coz sanggup tunggu me..dan beri sokongan.I ♥ U'll...Habis main Double...main Single pulak...And tak sangka...'We are the Champion' masa main Double...

Habis jer games me pun terus balik rumah....walaupun penat me sempat jugak kemas dapur...sbb dah bersepah..sakit mata tgk!!Then, baru rehatkan badan...baring kejap...(kejap je tau!!) Ibu tak boleh nak rehat lama2 sebab dah petang dan tak selesa...(keje byk nk kena buat!)

Actually petang tue ada penyampaian hadiah tapi me tak larat nak pergi so Kak Lang yang datang ambikkan.

Letih jugak rupanya main Carom nie...hehehe..☺☺☺

Thursday, April 21, 2011

Kisah Pencil & Pemadam

Assalamualaikum...

Hati saya terpanggil nak kongsi kisah nie...Bila saya baca artikel nie memang mempunyai maksud yang bermakna buat kita semua. Semoga kisah pendek ini mampu memberi kita 1001 pengajaran dan teladan. Dengan perkongsian kisah ini diharap dapat juga dikongsi bersama dengan rakan-rakan anda yang lain. Bacalah dengan penuh penghayatan agar segala intipati kisah ini dapat menyerap ke dalam hati sanubari kita. Bertuahlah kepada kita yang masih mempunyai “dia” atau “mereka”.


PENCIL
I’m sorry (Saya mohon maaf)

ERASER
For what? You didn’t do anything wrong. (Untuk apa? Kamu tidak buat salah apa-apa.)

PENCIL
I’m sorry because you get hurt because of me. Whenever I made a mistake, you’re always there to erase it. But as you make my mistakes vanish, you lose a part of yourself. You get smaller and smaller each time.
(Saya mohon maaf kerana kamu kesakitan disebabkan oleh saya. Setiap kali saya melakukan kesalahan, kamu selalu ada untuk memadamkannya. Tapi setiap kali kamu menghilangkan kesalahan saya, maka kamu kehilangan sebahagian daripada diri kamu sendiri. Kamu menjadi semakin kecil dan semakin kecil setiap masa.)

ERASER
That’s true. But I don’t really mind. You see, I was made to do this. I was made to help you whenever you do something wrong. Even though one day, I know I’ll be gone and you’ll replace me with a new one, I’m actually happy with my job. So please, stop worrying. I hate seeing you sad.
(Betul tu. Tapi saya tidak kisah. Kamu lihat, saya memang dicipta untuk melakukan hal ini. Saya dibuat untuk membantu kamu ketika kamu melakukan sesuatu yang salah. Walaupun satu hari, saya tahu saya akan pergi dan kamu akan menggantikan saya dengan yang baru, saya sebenarnya gembira dengan kerja saya. Jadi tolonglah, berhenti bimbang. Saya tidak suka melihat kamu sedih.)

LESSON: Parents are like the eraser whereas their children are the pencil. They’re always there for their children, cleaning up their mistakes. Sometimes along the way, they get hurt, and become smaller / older, and eventually pass on. Though their children will eventually find someone new (spouse), but parents are still happy with what they do for their children, and will always hate seeing their precious ones worrying, or sad….However our parents are getting smaller and smaller each day…One day, all that we would be left with will be eraser shavings and memories of what we used to have.

(PENGAJARAN: Ibu Bapa adalah seperti pemadam sedangkan anak-anak mereka adalah pensil. Mereka selalu ada untuk anak-anak mereka, membersihkan kesalahan mereka. Kadang-kadang dalam pada itu, mereka terluka, dan menjadi lebih kecil / lebih tua, dan akhirnya berlalu pergi. Walaupun anak-anak mereka akhirnya akan bertemu dengan seseorang yang baru (pasangan), tetapi ibu bapa tetap gembira dengan apa yang mereka lakukan untuk anak-anak mereka, dan akan sentiasa benci melihat anak-anak kesayangan mereka merasa bimbang, atau sedih … Namun ibu bapa kita semakin kecil dan lebih kecil setiap hari … Suatu hari, semua yang kita akan tinggalkan nanti akan menjadi parutan pemadam dan kenangan dari apa yang kita biasa ada.)

Allah, Most Wise admonishes us: “Thy Lord hath decreed that ye worship none but Him, and that ye be kind to parents. Whether one or both of them attain old age in thy life, say not to them a word of contempt, nor repel them, but address them in terms of honour. And, out of kindness, lower to them the wing of humility, and say: My Lord! Bestow on them thy Mercy even as they cherished me in childhood.” (Quran-17:23)

(“Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ha” dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun).Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.” [Quran 17:23-24])

Tuesday, April 19, 2011

si WanGi Ayah...si buSyuk Ibu...♥♥♥

Assalamualaikum....

Hai uols...Hah!Guess who???

Inilah anak me Muhammad Zharfan Amin.Umurnya baru 4 tahun. Hobinya inilah...mewarna jer kejenya....hehehe.Semenjak 1-2 bulan nilah hobi barunya...asyik mewarna bila ada masa terluang selain dari main.Dulu masa kecik badannya comel berisi pipi tembam tp sekarang nie bila dah besar dan selalu demam badan pun dah susut.Hurmm..apapun Apan (panggilan manja) tetap Wangi Ayah dan Busyuk Ibu...hehehe...We'll U..Muahhhh!!






Sunday, April 17, 2011

Ayam Goreng Tomyam

Hah!Nielah hasilnya setelah me mencuba resepi nie...cuma me buat ayam nie berkuah sikit....respon suami dan anak2 me semua suka....hehehehe.Siapa2 nak cuba boleh ambik resepi nie yaa...nie pun me ambik dlm Kongsi Resepi.


Bahan-Bahan

1 ekor ayam
3 ulas bawang putih (diketuk )
1 biji bawang besar (dihiris )
2 sudu makan pes tomyam
10 biji cili api (dimasukkan sebiji sebiji atau diketuk )
1 batang serai (diketuk )
1 sudu makan air perahan limau nipis
2 sudu besar sos cili

1 biji buah tomato (belah 6)
garam
sedikit gula

Minyak masak secukupnya
Daun limau purut

Caranya:

1. Panaskan minyak, goreng ayam hingga masak (jangan terlalu garing ). Ketepikan.
2. Panaskan minyak tumis bawang putih, bawang besar, serai, cili padi dan pes tomyam hingga wangi.
3. Masukkan sedikit air, jus limau,sos cili dan garam.
4. Masukkan ayam dan masak hingga pekat.
5. Akhir sekali masukkan tomato dan daun limau purut. Bolehlah di hidangkan.

Wednesday, April 13, 2011

10 Tip Untuk Tingkatkan Metabolisma Badan


Ramai yang mengalami masalah berat badan. Bagi mereka yang obese, adalah metabolisma mereka lebih rendah berbanding mereka yang lebih kurus? Hmmm mungkin tapi tahukah anda apa itu metabolisma?
Metabolisma adalah jumlah keperluan tenaga atau kalori untuk fungsi asas badan anda. Pada setiap masa, samada tidur, senaman, mandi dan lain-lain, badan sentiasa membakar kalori. Metabolisma badan anda menentukan penggunaan tenaga badan. Tahukah anda kadar keperluan kalorie seharian anda? Ia tidak sama bagi semua. Ia bergantung kepada umur, jantina, berat badan, tinggi dan kadar aktiviti anda.

Tip-tip untuk Tingkatkan Metabolisma

Baiklah. Walaupun kadar metabolisma harian badan ataupun BMR (basal metabolic rate) adalah tetap, anda masih boleh amalkan tip-tip berikut untuk naikkan metabolisma badan anda.

  1. Makan 5-7 hidangan kecil setiap kali anda makan, sistem penghadaman badan perlu bekerja. Jadi dengan memakan lebih kerap dengan kuantiti yang lebih sederhana, metabolisma badan akan naik. Kalau tidak, metabolisma badan akan menurun dan anda cepat rasa penat dan lesu (seperti bulan puasa).

  2. Angkat berat! Tahukah anda bahawa otot membakar lebih kalori setiap hari berbanding lemak? Yup. Jadi katakanlah ada dua insan yang mempunyai jantina, tinggi, umur dan berat yang sama. Tapi seorang mempunyai lebih otot manakala seorang lagi lebih lemak. Siapa akan mempunyai metabolisma yang lebih tinggi? Sudah tentu yang lebih otot! Jadi mulakan senaman angkat berat anda hari ini. Tak kiralah di rumah ataupun di gym!

  3. Makanan pedas. Hmm walaupun saya sendiri kurang gemari makanan yang pedas, ayam masak chili dan lain-lain boleh membantu tingkat metabolisma badan. Tapi jaga-jaga dengan pengambilan kalori. Jangan terlebih.

  4. Coffee atau caffeine. Tahukah kenapa anda rasa segar dan lebih fokus selepas minum kopi? Ini kerana caffeine dalam kopi meningkatkan metabolisma dan justeru bakar lebih kalorie. Tapi jangan terlebih pulak, nanti susah. Baca disini mengenai baik-buruk coffee dan caffeine.

  5. Minum air mineral. Metabolisma badan perlukan banyak air untuk berfungsi dengan baik. Malah air tidak mengandungi apa-apa kalori dan tidak boleh menambahkan berat badan untuk jangksa masa panjang.

  6. Makanan tenaga tinggi. Tingkatkan pengambilan makanan bertenaga tinggi seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan karbohidrat kompleks.

  7. Pastikan kuantiti pengambilan protein cukup. Protein mempunyai rantai kimia yang komplex yang perlukan 30% daripada jumlah kalori sebelum dihadamkan. Contoh: sekiranya anda nyahkan 100 kalorie protein, 30 kalori akan digunakan untuk menghadamkan makanan berprotein tersebut.

  8. Elakkan makanan ringkas. Makanan kompleks seperti roti perang, kacang lebih baik. Kenapa? Kerana untuk menghadamkan makanan kompleks, ia perlukan lebih banyak tenaga berbanding makanan ringkas seperti roti putih, gula-gula dan lain-lain.

  9. Kardio! Sudah tentu senaman kardio seperti jogging, badminton, berjalan dll dapat membantu tingkatkan keperluan kalori (tenaga) badan dan sekiranya keperluan tenaga badan mengingkat, metabolisma anda akan mengingkat. Amalkan paling kurang 20minit kardio 2-3x seminggu.

  10. Suplemen pembakar lemak (fat burner). Pernahkah anda tahu bagaimana suplemen pembakar lemak itu berfungsi? Hmm dan kenapa pulak "bakar" lemak? Kandungan utama kebanyakkan pembakar lemak popular di Malaysia dan dunia seperti Lipo6, JusMate5, Hydroxcut dan lain-lain adalah guarana, caffeine, ma huang dan lain-lain. Objektif ingredient ini bukanlah untuk "bakar" lemak tetapi untuk tingkatkan dengutan jantung, kadar pengederan darah - tingkatkan metabolisma. Adakah ia sesuai? Ah itu bergantung kepada individu. Tetapi seperti mana-mana ramuan, ia tidak membawa hasil yang sama untuk setiap orang.

    - Artikel iluvislam.com

Monday, April 11, 2011

Eyeliner Tutorial

Hi uols


Okeh kawan2..kat sini me ada letak video tentang cara pemakaian eyeliner yang betul.Me pun berminat nak tengok...



Selamat Mencuba!

Cara Pakai Selendang


Kepada saper-saper yang nak tahu cara pakai selendang glamour bolehlah tengok ya...


Friday, April 8, 2011

Sifat Dalam Nama

Hehehe...cecuba cecuba dlm http://apps.facebook.com/sifat-dalam-nama/

Wednesday, March 30, 2011

Susahnya nak pilih....



Hai uols..

Semoga sahabat2 semua sihat2 belaka dan dilindungi oleh Allah S.W.T.

Semalam me dan husband cuti sbb nak uruskan pelbagai hal.Alhamdulillah, urusan me nak terminate Streamyx dan talian telefon settle juga. Lama juga me bertahan tak guna internet sbb talian streamyx kat rumah lama so bil TM sampai kat rumah lama.Semalam baru me bayar bil...byk jugalah kena bayar dlm RM300.00.Fuhh...nasib guna kad..hehehehe.(thanks abang..)

Pas tue kami balik rumah kejap...then kami pergi sekolah Danish pula nak bayar yuran bulanan.Keluar jer dari pintu sekolah husband me ajak pergi tengok kedai perabot. Maklumlah nak pindah rumah baru..hehehe.Semuanya nak kena baru...huhuhu.

Jalan2 kat area Gombak jer...adalah juga kedai perabot kat tepi2 jalan tue.Kita survey dulu ya....Susahnya nak pilih set sofa..mata me pun dah tak tahu mana satu yang suka sbb semuanya me tgk tak ada yang berkenan dihati.Bila tengok bedroom set mmg byk yang me suka tapi harganya pulak yang keluar dari bajet...hihihi.Nak beli pun kena fikir juga bajet kan....Sekarang nie byk kedai2 yang buat Sales so ada masa lagi kami nak survey kedai2 lain.

Memang keje salesman ikut kita kemana2 kita pergi....tapi kesian kesudahannya kami tak beli apa2 pun.Sabarlah ya....Kita datang pun nak tgk2 jer dulu....sori...

Memang seronok bila cuti berdua..dpt jalan2 tanpa gangguan anak2...kalau tak pening kepala dengan kerenah anak2.Apa2 pun anak2 tetap penyeri rumah tangga. Ibu sayang anak2 ibu...muahhhhh!

Kejar masa!Tengok jam dah dekat pukul 4 ptg...pergi jap ambik Danish kat sekolah.Lama tak ambik Danish balik dari sekolah..selalu hari2ayahnya yang datang ambik.Pas tue..sambung balik pergi kedai perabot kat Greenwood.Fuhh....letih kaki rasanya.Opps...sebelum tue kami pergi beli lampu kat kedai area Bolton..then hantar kat rumah baru.

Lepas ambik Danish kami pergi ke kedai perabot kat Greenwood.Not bad jugalah kedai tue...harga pun under bajet. Cuma tak banyak pilihan utk set sofa....tak de yang berkenan juga.

Aduhhh!!Susahnya nak cari sofa yang kami nak (bisik hati me).Salesman tue pun dah puas cerita mcm2...tapi tak suka jugak...hahahaha.Tapi bila me suka..husband pulak tak suka.Huhuhuhu.....

End up, kami decide tengok sofa kat kedai lain nanti.(",)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers